Парламентът на Унгария гласува за преструктуриране на научния сектор, който ще

...
Парламентът на Унгария гласува за преструктуриране на научния сектор, който ще
Коментари Харесай

Унгария постави науката под правителствен контрол

Парламентът на Унгария гласоподава за преструктуриране на научния бранш, който ще бъде под цялостния надзор на държавното управление. Спорният законопроект преструктурира Унгарската академия на науките, осведоми " Дойче веле ". Академичните среди остро подлагат на критика хода на държавното управление, защото се притесняват, че ще постави завършек на свободната изследователска работа в страната.

Правозащитната организация " Хюман райтс уоч " заяви, че 15 университетски институции ще бъдат отстранени от Унгарската академия на науките и ще бъдат включени в нова държавна мрежа за проучвания. Планът, прочут от началото на годината, неведнъж предизвика митинги на откриватели и учени в Унгария и чужбина. Промените се чака да влязат в действие от началото на септември. Надзорният съвет ще е от 13 членове. Шестима ще бъдат излъчени от Унгарската академия на науките и шестима - от Министерството на нововъведенията. Ръководителят на съвета ще има право на глас. Той ще бъде назначен от министъра на нововъведенията.

Създаването на този съвет ще лиши академията от значими финансови запаси, в това число стипендии за учени и финансови средства за научни планове. Новият закон планува и основаване на народен теоретичен съвет за политики, управителен от министъра на нововъведенията. Този орган ще поучава държавното управление за нововъведения и проучвателен планове. Правителството счита, че измененията ще оказват помощ на Унгария да стане по-конкурентна в научния свят. Европейски политици сигнализираха, че министър председателят на Унгария Виктор Орбан желае да затвори устата на учените.

От 2017 година унгарското държавно управление на Виктор Орбан подхваща ограничения за ограничение свободата на учените. Оттогава съществено е лимитирана активността на Централноевропейския университет, финансиран от американския милиардер Джордж Сорос. В резултат на това университетът се мести във Виена.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР